• September 28, 2020

Danilo Kiš

Danilo Kis (1935-1989) spada u red najistaknutijih pisaca srpske knjizevnosti: pripovjedac, romansijer, esejista. Dobitnik je mnogih knjizevnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Rodjen je u Subotici 1935god. i djetinjsto je, od svoje trinaeste, proveo u Madjarskoj u rodnom kraju svog oca. Vrijeme 1939-1942 proveo je sa porodicom u Novom Sadu. 1942, za vrijeme pokolja Jevreja i Srba u juznoj Backoj, spas nalazi u Madjarskoj. Pred kraj rata otac mu je odveden u logor, odakle se nakad nije vratio. Po zavrsetku rata 1947, posredstvom Crvenog krsta, prebacen je na Cetinje kod ujaka. Tu je zavrsio gimnaziju, a 1958god. diplomirao je na katedri za opstu knjizevnost.

Vrlo rano je objavio svoje prve knjige. Putovao je, prevodi i imao odlican uvid u knjizavne i kulturne tokove Evrope i svijeta. Poslednjih godina svog zivota proveo je kao profesionalni pisac, u Parizu i Beogradu. Pripovedanje Danila Kisa karakterise jednostavnost recenice,price,jednostavni junaci,obucne situacije. Organizacija price je moderna, njena sadrzina je obogacena razlicitim knjizevnim i neknjizevnim oblicima: pisma,dokumenti,crtezi.

1.Mansarda

2.Čas Lobotomije

3.Elektra

4.Enciklopedija mrtvih

5.Grobnica za Borisa Davidoviča

6.Noć i Magla

7.Rani jadi

 

PokusnaGeneracija

Na svaku vijest koju naletimo ili ukrademo sa drugih portala ili blogova, trudićemo se da od iste napravimo onakvu kakva zapravo treba da bude. Na ovom “mahalaškom” mjestu , ko misli i nada se da će naći neki “nacionalističko šupalistički” sadržaj, zajebo se pravo. Što se tiče Religije,Sporta,Muzike i tako tih tema,tako reći svakodnevnih gluposti , e tu bi već mogli koji fol da ubacimo.

Read Previous

Branimir Džoni Štulić

Read Next

WordPress

Ostavi Komentar / Leave a Comment

%d bloggers like this: