• September 18, 2020

Fortran

Fortran (ili FORTRAN) ime je za proceduralni, imperativni programski jezik koji je bio razvijen tijekom 50-ih godina dvadesetog vijeka, i koristi se većinom u znanstvene svrhe. Ime FORTRAN dobiveno je skraćivanjem engleskih riječi  “Formula Translation”.

Prvi FORTRAN jezični prevoditelj (ili kompilator) razvila je kompanija IBM za računar IBM 704 između 1954. i 1957. godine. Razvojnu grupu predvodio je John W. Backus. Kao jezični prevoditelj FORTRAN je nastao u povojima računarstva tj. kada su osnovna svojstva računara bile veoma skromna (mala glavna memorija, spora centralna jedinica) tako da je razvojni tim imao skučeni prostor za razvoj i implementaciju.

Kliknite na link kako bi otvorili fajl!

Fortran – PDF Tutorijal

PokusnaGeneracija

Na svaku vijest koju naletimo ili ukrademo sa drugih portala ili blogova, trudićemo se da od iste napravimo onakvu kakva zapravo treba da bude. Na ovom “mahalaškom” mjestu , ko misli i nada se da će naći neki “nacionalističko šupalistički” sadržaj, zajebo se pravo. Što se tiče Religije,Sporta,Muzike i tako tih tema,tako reći svakodnevnih gluposti , e tu bi već mogli koji fol da ubacimo.

Read Previous

Gluposti koje niste znali o seriji Game of Thrones

Read Next

Java

Ostavi Komentar / Leave a Comment

%d bloggers like this: