• September 26, 2020

WordPress

WordPress je danas verovatno najpopularniji CMS. WordPress je software koji služi za upravljanje sadržajem jednog Internet sajta. Sajt koji radi na WordPress-u je veoma sličan kao i klasičan sajt pravljen “iz ničega”. Ukoliko je sajt pravio profesionalac i uklonio sve “tragove” koje WP ostavlja, teško je uopšte primetiti da se radi o sajtu koji radi na ovom Content Management System -u.

Razlike između sajta rađenog od nule (ili kako neko voli da kaže: “Dreamweaver sajta”) i WordPress sajta za samog korisnika gotovo da nema. On vidi multimediju: slike, tekstove, video; dugmiće, slajdere i slično. Međutim, izrada sajta od nule u programima poput Adobe Dreamweaver-a i razvoj sajta na WordPress platformi bitno se razlikuju.

WordPress je prvobitno namenjen za blogovanje. Međutim, rad na ovoj platformi je jednostavan i svideo se mnogo široj zajednici, ne samo blogerima. Tako je WordPress postao, po meni, znatno popularniji od Joomle! (konkurentskog sistema koji radi istu stvar). Kada formirate sajt u WordPress-u, ažuriranje istog svodi se na poznavanje rada u Microsoft Word-u ili sličnom programu za obradu teksta.

Poželjno je, ali ne i neophodno, da imate neki alat za optimizaciju slika pre nego što ih postavite na web. Dakle, vi kao neko ko ažurira sajt samo unosite tekst, slike i video. Kako će to dospeti na vaš Internet sajt? WP radi taj “prljavi” deo posla umesto vas. Ovo je veoma popularan sistem za firme koje neretko imaju potrebu za ažuriranjem sajta, ali im je skupo da angažuju stručnu osobu koja će to stalno raditi.

Kliknite na link kako bi pregledali sadržaj.

WordPress Upustvo – PDF Format

WordPress Vodič – PDF Format

WordPress Osnove – PDF Format

WordPress – Ukratko – PDF Format

Kako instalirati phpbb forum na web – PDF Format

Smashing WordPress – Poglavlje I – PDF Format

PokusnaGeneracija

Na svaku vijest koju naletimo ili ukrademo sa drugih portala ili blogova, trudićemo se da od iste napravimo onakvu kakva zapravo treba da bude. Na ovom “mahalaškom” mjestu , ko misli i nada se da će naći neki “nacionalističko šupalistički” sadržaj, zajebo se pravo. Što se tiče Religije,Sporta,Muzike i tako tih tema,tako reći svakodnevnih gluposti , e tu bi već mogli koji fol da ubacimo.

Read Previous

Danilo Kiš

Read Next

HTML

Ostavi Komentar / Leave a Comment

%d bloggers like this: