• September 20, 2020

Tranzicija

Tranzicija je punk-rock bend iz Bijeljine nastao 2009.godine. Pokretač cijele priče i osnivač je gitarista, kompozitor i tekstopisac Boško Stjepanović poznatiji kao Labud, tada dvadesetdvogodišnji student Pedagoskog Fakulteta, rodom iz Vlasenice. Izrevoltiran pank scenom i underground muzičkom scenom u gradu uopšte, odlučuje se da pokrene bend koji je prvobitno nosio naziv “Mortal Holoub”. U tome mu pomaže Mladen Kuvac Manjo, tadašnji pjevač renomiranog HC punk benda M.A.T. iz Brckog koji je bio ujedno i njegov cimer.

Ubrzo se bendu priključuju braća Ivanovići, Dejan i Nemanja, rodom iz Zenice. Dejan je svirao bubnjeve, a Nemanja solo gitaru i ubrzo kreću prve probe u iznajmljenom smještaju gdje je živjeo Labud, popularnom Golubarniku. Probe su se sastojale u glavnom od obrada domaćih i stranih punk i rock and roll grupa.

Manjo se potom vraća kući u Brčko i bend ostaje bez pjevača. U međuvremenu, Labud , Dejan i Nemanja pokušavaju da nađu odgovarajući prostor za probe, a pjevačevo mjesto na kratko preuzima Labud koji je ujedno svirao i ritam gitaru. Na opšte odusevljenje bendu se ubrzo prikljucuje Miroslav Ostojic Ostoja kao novi vokal. Svojim odlicnim glasovnim sposobnostima, originalnošću i ozbiljnim radom Ostoja diže bend na viši nivo. Nakon par proba, na prijedlog bubnjara Dejana Ivanovica poznatijeg kao Dzenga, bend mijenja ime u Tranzicija predstavljajući tranziciju muzickih pravaca unutar benda.

Nakon novog imena bend dobija basistu. Danijel Lulić Dane iz Šekovića, nekadašnji basista tamošnjeg rock benda Difuzni Nervni Sistem, na nagovor Labuda sa kojim je i privatno prijatelj, uključuje se u rad Tranzicije koja napokon dobija iskristalisanu matičnu postavu. Krecu prve svirke u obližnjim pabovima i rock klubovima na kojima je lokalna publika po prvi put mogla da čuje jedan pank sastav, i Tranzicija biva prihvaćena veoma dobro…opširnije

Tranzicija DEMO – DOWNLOAD LINK

PokusnaGeneracija

Na svaku vijest koju naletimo ili ukrademo sa drugih portala ili blogova, trudićemo se da od iste napravimo onakvu kakva zapravo treba da bude. Na ovom “mahalaškom” mjestu , ko misli i nada se da će naći neki “nacionalističko šupalistički” sadržaj, zajebo se pravo. Što se tiče Religije,Sporta,Muzike i tako tih tema,tako reći svakodnevnih gluposti , e tu bi već mogli koji fol da ubacimo.

Read Previous

Eyesburn

Read Next

Zadnji Popis

Ostavi Komentar / Leave a Comment

%d bloggers like this: